Uttalande från Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun

Uttalande från Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun, antaget av årsmötet 2024-03-18.

Den ekonomiska krisen pressar vanliga svenskar hårt. Boräntorna gröper hål i hushållskassan och fler och fler hushåll kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Var tredje hushåll uppger att hushållsbudgeten precis går ihop eller går minus varje månad. Och högerregeringens felprioriteringar har tvingat fram en sjukvårdskris som slår hårt mot vanligt folk.

Sverige befinner sig idag i en situation där flera branscher har det mycket tufft. Det gäller inte minst restaurangbranschen och byggbranschen. Konsekvenserna är att människor blir av med sina jobb. Detta i en situation när hushållens ekonomi pressas hårt av både ökade räntekostnader och höjda priser på livsmedel.

Drygt 18 000 människor har skrivit under i syfte att få regeringen att göra mer för att lindra byggkrisen. I Småland har nästan var fjärde GS medlem varslats om uppsägning. Byggnads och GS-facket har inom ramen för ”Bygg bort krisen” presenterat flera förslag för regeringen att agera. Svaret från regeringen och Sverigedemokraterna är tystnad.

Ett förslag som regeringen och Sverigedemokraterna har tagit fram från förr är försämrad A-kassa för vanligt folk. Svaret på att människor riskerar jobbet samtidigt som kostnaderna för att bo och leva stiger är alltså att försämra ekonomin för den som blir av med jobbet. Det kommer att drabba vanligt hårt arbetande folk vars arbetsgivare inte längre har ett arbete att erbjuda.

Vi har föreslagit både stöd till barnfamiljer och tillfällig skatt på bankernas övervinster för att mildra de negativa konsekvenserna för vanligt folk. Till alla dessa har regeringen och Sverigedemokraterna sagt nej.

facebook Twitter Email